Capoeira Regional in België

Mestre Nenel

Mestre Nenel is de zoon van Mestre Bimba, vader van de capoeira regional. Hij is de oprichter van onze capoeiraschool Filhos de Bimba en van de Fundaçao Mestre bimba, een instelling verantwoordelijk voor de redding en het behoud van het erfgoed van de illustere Bimba.

Manoel Nascimento Machado ofwel Mestre Nenel, werd geboren op 26 september 1960 te Salvador in de Braziliaanse staat Bahia. Nenel werd op de wereld gezet door Donna Bena, en opgevoed door Donna Alice: hij beschouwt het echt als een eer om beiden moeder te kunnen noemen.

Mestre Nenel erfde alles van zijn vader. Van de fysieke gelijkenis over de toekomstgerichte visie tot zijn leiderschapskwaliteiten en de liefde voor de capoeira regional. Vanaf zijn 6 jaar werd Nenel gevormd in de capoeira regional. Op dertienjarige leeftijd nam hij al lessen over van zijn vader.

Na de dood van zijn vader woonde hij een tijdje in Brasilia, maar keerde later terug naar zijn geboortestreek. Hij was een toonaangevende deelnemer in een gezelschap rond lokale culturele shows en nam deel aan een aantal kampioenschappen. In 1986 nam hij het werk van zijn vader terug op, met de bedoeling om eens te meer te redden wat eerder ontnomen werd: de karakteristieken van de capoeira, maar deze keer de capoeira regional.

Een van de meest typerende eigenschappen van Mestre Nenel is de manier waarop hij de uitdagingen van het leven het hoofd biedt, altijd in overeenstemming met de gepriviligeerde opvoeding en opleiding die hij genoot van zijn vader, de grote Bimba. Nenel houdt door hard werken en toewijding het vuur van de capoeira regional brandend en doet het vaandel van Bimba hoog wapperen.

Niet toevallig heeft Mestre Nenel vandaag al een eigen plaats veroverd in het historisch centrum van Salvador. Hij heeft o.a. de gewoonten en tradities van de cultuur van Bahia gered en de Mestre Bimba Foundation opgericht. Mestre Nenel is dan ook de stichter van Filhos de Bimba Escola de Capoeira, waar wij deel van uitmaken.

Mestre Nenel geeft lessen zowel in Brazilië als daarbuiten. Hij heeft al vele mensen opgeleid en heeft zijn leven gewijd aan het opleiden van capoeiristas. Met onze groep gaan wij, wanneer mogelijk, naar evenementen van Filhos de Bimba in het buitenland. Dit is vaak een kans om Mestre Nenel te ontmoeten. Een heel bijzondere ervaring!

Doorzoek de website

© 2015 Alle rechten voorbehouden.